Det har hänt en hel del genom åren inom modellflyget. Förr i tiden så satt man och limmade pinne för pinne av balsaträ och klädde sedan med en tunn klädsel. Arbetet tog oftast flera veckor och ibland månader att färdigställa beroende på storleken på flygplanet. Här kan du se några foton från hur det kunde se ut förr.
Allt för ofta så hände det att det nybyggda flygplanet knappt hann upp i luften vid första försöket innan det låg på backen igen i en stor söndrig hög av pinnar. Detta var väl allra vanligast för nybörjare. Det blev en hel del bygga och väldigt lite flyga till en början.
Då var det bara till att packa ihop det söndriga planet och gå hem igen för att se om det gick att laga eller om det bara var till att börja om från början igen.
Detta har blivit mycket enklare idag då det finns många både halvfärdiga (ARF) och helt färdiga (RTF) flygplan att köpa på marknaden. Det finns fortfarande byggsatser att köpa för de som gillar att bygga.
Det var inte heller ovanligt med sk. radiostörningar. Sändarna gick ju på FM-bandet och det gör som du säkert vet även många radiokanaler och diverse kommunikationsradioapparater som mestadels lastbilschaufförer använder.
Många gånger har det hänt att någon stått och flugit sin modell och någonstans i närheten har det kört förbi en lastbil där chauffören använt sin radio. Det vanligaste var att man under en kort tid helt tappade kontrollen över flygplanet för att sen förhoppningsvis återfå den igen. I värsta fall så blev det en kraschlandning i närheten av flygfältet. Det har dock hänt att modeller flugit iväg och aldrig hittats igen.
Mycket av materialet som används inom denna hobby tillverkas i Asien vilket gjort att priserna sjunkit kraftigt jämfört med förr i tiden. Idag har de flesta råd med denna hobby.
Självklart tillverkas det flygplansmodeller, sändare och tillbehör även på andra ställen i världen. USA och Tyskland är två av dem.
Likaså har det kommit dubbelkommando (vi förklarar detta mer på sidan om just dubbelkommando) vilket har lett till att antalet olyckor blivit färre även om det såklart sker ibland.
Man ska dock vara lite försiktig och undersöka lite mer innan man köper något. Inte alla billiga saker är bra saker även om det så klart är så ibland också.
Det finns en tidning som heter Modellflygnytt som funnits i många år. De skriver om allt möjligt inom modellflyget och kan vara bra att läsa om du vill veta vad som händer inom hobbyn.
Fråga gärna runt innan du bestämmer dig för att köpa ett flygplan, sändare eller vad det nu kan vara som du letar efter. Idag finns det många forum och klubbar runt om i vårt avlånga land där du kan få hjälp med detta. Du hittar mer information om detta på sidorna som handlar om Försäkringar och klubbar.