Många är väldigt fascinerade av flygplan. Det är förvisso inte konstigt då det är fantastiskt hur dessa stora och kraftfulla maskiner kan fyllas med människor och sedan lyfta och färdas flera tusen meter upp i luften och landa på andra sidan jordklotet bara timmar senare. Således är det ett väldigt smidigt och snabbt färdsätt då det går betydligt snabbare än både tåg och bil och alla andra färdmedel med för den delen. Det är dock inte lika miljövänligt att flyga som att exempelvis ta sig fram med en elbil. En elbil kan förvisso varken ta sig över vatten eller köras lika långt som ett flygplan. Undrar förresten vilken elbil som har längst räckvidd?

Flygplan och elbilar

Om man är väldigt intresserad av flygplan men inte blivit pilot ska man inte misströsta. Det finns många sätt att ägna sig åt flygplan utan att själv ratta spakarna. Exempelvis kan man bygga modellflygplan. Det finns även modellbilar för den som gillar det, men det är tveksamt om några elbilar kommit ut i modellformat ännu. Apropå frågan, Vilken elbil har längst räckvidd? som nämndes tidigare kan du få bra svar på Holmgrens bil som har många elbilar till salu eller till leasing om man föredrar det. Hos dem kan du enkelt få svar på vilken elbil som har längst räckvidd. Köp av elbilar har verkligen exploderat på senare tid och det är inte så konstigt då det finns många fördelar med att äga en elbil. Att äga elbil är ett mycket bättre val för miljön då inga avgaser släpps ut. Dessutom är det just nu mer ekonomiskt med tanke på de skenande priserna på drivmedel, detta till trots att även elpriserna har skenat.

För att återgå till modellflygplan finns det många olika sorters modellflygplan du kan bygga. De som generellt är enklast att få tag i är stridsflygplan. Men det går även att köpa Boeing- eller Airbusmodeller om man tycker den typen av flygplan är mer intressant. Det man ska tänka på är dock att det kan vara ett ganska pilligt jobb så det gäller att ha tålamod och gärna en stadig hand för bästa resultat. Vill man kan man även måla flygplanen efteråt. Antingen i egen design eller utgå från ursprungsdesignen.

Man kan även ägna sig åt något som kallas flight spotting, som är lite som att man är en fågelskådare fast man tittar på flygplan i stället. Kanske kommer något ovanligt flygplan till en närliggande flygplats, då reser man dit för att titta på det. Ofta bockar man av vilken typ av flygplan man har sett för att ha ett register eller arkiv så man vet vad man har sett och inte sett. Många väljer även att ta bilder på flygplanen och har dem för eget bruk eller för att dela med andra likasinnade i olika forum.

Men är man väldigt tokig i flygplan är kanske det bästa att satsa på att bli pilot själv. Då får du nästan dagligen spendera tid på flygplatser och uppe i luften där du själv kontrollerar dessa enorma maskiner, antingen med passagerare eller med annan last.