ARF är en förkortning av engelskan Almost Ready to Fly. Det betyder att flygplanet är i stort sett färdigbyggt. Kroppen, stabben, fenan och vingen brukar vara färdigbyggt och klätt. Du får själv sedan montera ihop planet och sätta dit alla tillbehör. Detta kan variera lite mellan de olika modellerna och olika tillverkare.

Det följer alltid med en manual som visar och berättar hur du ska göra. Det är linkar, stötstänger, motor, servon, landningsställ med hjul, eventuell tank (beroende på om det är ett bränsleplan eller ett elplan), batteri och mottagare som ska monteras i planet.

Hur lång tid det tar att sätta ihop varierar såklart också beroende på om du gjort detta innan eller ej. Man får i alla fall räkna med några kvällar.

De flesta saker man behöver för att sätta ihop själva planet brukar ingå vid köpet. D.v.s. saker som länkar, stötstänger, tank, motorkåpa, landningsställ och hjul. Skruvar till detta brukar också ingå. Var noga med att kontrollera detta innan ditt köp av modell så du inte missar något vid beställningen.

Saker som man vanligtvis får köpa till är motor, propeller, servon, batteri, mottagare och lim. Om du är nybörjare och köper din första modell så har du antagligen ingen sändare (radio) utan måste då köpa en sådan också. Den ska sedan paras ihop med mottagaren du köpt. Vi beskriver detta mer under sidan Sändare.

Är man nybörjare och ska montera sin första ARF-modell så är det alltid bra att ta hjälp och råd. Manualerna varierar i utförande och kan ibland vara svåra att förstå när man inte är van. Om man monterar stabben snett så kommer planet inte att flyga bra i luften. Det blir då mycket svårare att kontrollera planet och få ner det helt till marken igen.

Likaså är det bra att ta hjälp innan man ska flyga första gången. Man måste vara noga med att kontrollera planet innan man lyfter. Man ska kontrollera att sändare och mottagare pratar med varandra och att planet gör rätt kommandon enligt dina spakrörelser på sändaren.

Hur ska du hitta hjälp? Det bästa är att leta upp en modellflygklubb i närheten av där du bor. Kontakta dem och be om råd och hjälp. Hittar du ingen klubb i din närhet så titta på vår sida som handlar om Försäkringar och klubbar. Där finns länkar till forum där du kan be om hjälp.