Modellflyg är ofta något som kan intressera och hänföra både vuxna och barn. Dessa flygande tingestar som kontrolleras från marken, det är både fascinerande och kanske lite skrämmande för den som är intresserad av att testa – vad ska jag köpa, finns det möjligheter att prova på, och kanske framför allt var får jag hjälp?
Ett bra första steg är att kontakta din lokala modellflygklubb som har både bra och viktig kunskap om att på ett säkert sätt komma igång. På hittar du en bra förteckning över landets olika modellflygklubbar.
Det första som den lokala klubben erbjuder är att ge den intresserade en inblick i den spännande modellflyg världen, hur olika flygplan ser ut och hur beter de sig i luften samt vad för slags komponenter behövs för att komma igång med flygningen. Fråga din klubb om du kan få testa en modellflygsimulator till att börja med. Nästa steg är att testa på skolflygning med ett riktigt modellflygplan med dubbelkommando, en kontroll för läraren och en kontroll för eleven. Läraren tar på ett säkert sätt upp modellflygplanet i luften och släpper sedan över kontrollen till eleven. På detta sätt får den intresserade tillfälle att i verkligheten känna på hur det känns att flyga ett riktigt modellflygplan och får samtidigt en trygg hjälp från läraren som tar över kontrollen om en svår situation uppstår.
Modellflygplanet kan vara antingen elektriskt eller bränsledrivet. Nuförtiden är det väldigt vanligt med eldrivna flygplan då motorer och batterier har blivit dels effektiva och dels överkomliga i pris. Så det är ett bra argument att börja med eldrivet som är både lukt- och kladdfritt. Vidare finns det en hel uppsjö av olika typer av flygplan, men det är den högvingade flygplanstypen du vill börja med som nybörjare. Denna typ av flygplan ”hänger” ju i vingarna och ger en helt annan stadga i flygningen än midvingade eller lågvingade flygplan.
De olika baskomponenterna som behövs till ett radiostyrt flygplan är sändare (kontroll), mottagare, mottagarbatteri och servon och förstås själva flygplanet. Förutom flygplanet brukar detta levereras som ett helt paket om du köper nytt, och vilken sändarmodell som är bra att köpa kan din lokala klubb hjälpa dig med. Det finns i alla prisklasser för alla behov, så ett nybörjarpaket behöver inte bli så dyrt. Modellflyg är dessutom en avkopplande hobby som är perfekt att utöva för att tänka på annat ett tag, till exempel under hårt pluggande inför högskoleprov eller andra tentor.
Ofta så finns det en del begagnat att köpa från medlemmar i din lokala klubb som kanske känner att de har provat på modellen och vill gå vidare till nästa steg, så innan du köper något helt nytt som nybörjare – kolla med din klubb om det finns något begagnat att köpa först.