Byggsatser säljs fortfarande även om det inte är i lika stor utsträckning som förr. Vad som ingår varierar med de olika modellerna men oftast är det bara balsa och övrigt trämaterial som ingår. Allt annat som du behöver får du köpa till. Här får du bygga allt från början själv. Det är ett bra sätt att lära sig hur planen är uppbyggda och hur det hela fungerar.

Det följer med instruktioner om hur du ska göra. Många har detta som en vintersyssla då det många gånger är för kallt att flyga vintertid. Det finns alltid några entusiaster som sätter skidor på landningsställen istället för hjul och flyger även vintertid. Det finns även pontoner att köpa till små modeller om man vill lyfta och landa på vatten.

Verktyg som behövs när man bygger planet från början själv är såklart lim, men även byggnålar, kniv, fil, liten såg, skruvtving eller klämmor för att hålla ihop det man limmat, penna för att kunna sätta markeringar, linjal eller liknande för att kunna mäta. Du kan också behöva borra små hål och sandpappra så det blir släta fina ytor. En del tålamod är ju också väldigt bra att ha.