Om du är en av dem som älskar modellplan så bör du anta utmaningen att faktiskt bygga ett eget sådant. Att bygga ett eget modellplan är en mycket kreativ syssla och minst sagt en rejäl utmaning. För att ge dig på denna utmaning behöver du dock utrusta dig med en hel del tålamod och tid. Att bygga ett modellplan är en spännande uppgift och det är en adrenalinkick att faktiskt få det att lyfta och se det flyga.

Förbered och planera ditt byggande av modellplan

Det första du behöver fundera över innan du åker iväg för att köpa delar till ditt plan är vilken typ av plan du tänkt bygga. Platsen där du tänkt använda planet är det som avgör vilken modell det blir. Antingen väljer du att bygga ett plan för hemmabruk eller så väljer du att bygga ett plan för att använda på klubb. Skillnaden på dessa plan handlar främst om hur lättflugna de är, ett hemmaplan bör absolut vara lättfluget då du ska lyckas med själva flygningen själv utan experthjälp. Om du däremot ska flyga planet på klubb kan du välja att ta lektioner eller få hjälp från andra modellplansintresserade på klubben.

Köp tillbehören till ditt flygplan

Att få tag på delar till ditt hemmabyggda plan är ingen konst. På de flesta butiker med flygplansmodeller finns även tillbehör att köpa. Nivån på ditt bygge kan skilja sig mycket beroende på hur mycket kraft och energi du vill lägga ned på ditt plan. Det finns plan som är enklare att bygga och det finns plan som kräver att du följer mycket avancerade ritningar för att få ihop det. I butiken brukar det finnas kunnig personal som kan hjälpa dig att avgöra på vilken nivå du bör lägga dig, beroende på hur mycket tid och kraft du kan tänka dig att lägga ned på bygget, och även prisklasserna på attiraljerna du behöver köpa. För att finansiera ditt köp har du möjlighet att ta ett lån via , där finns bra förutsättningar för att hitta ett lån med bra villkor.

Att bygga planet

Att bygga planet kräver som sagt tålamod och tid, dock är det avgörande vilken typ av modell du tänkt bygga. Själva platsen där bygget ska utföras bör vara tålig vad gäller golvet, vid bygget används en hel del lim och färg. På vissa klubbar för modellflygplan finns det ytor som man får lov att utnyttja när man bygger sitt plan. Läs mer här om var det finns klubbar. Kolla på klubben närmast dig för att se vad de har för alternativ vad gäller ytor för att bygga modellplan på. Att vara på en gemensam yta på klubben brukar resultera i en trevlig gemenskap med likasinnade som också är där för att bygga plan.