Allt sedan dubbelkommando kom så har antalet krascher minskat en hel del. Dubbelkommando betyder att du har en lärare bredvid dig ute på flygfältet och att era sändare är sammankopplade med hjälp av en kabel. Detta är ett mycket bra och effektivt sätt att lära sig flyga på utan att det ska kosta en massa pengar. I vissa fall kallas det även att skolflyga. Genom detta sätt kan det bli flera timmars flygning samma dag istället för bara några sekunder.

Till en början så brukar det vara så att läraren tar upp flygplanet i luften och när det befinner sig på lämplig höjd så håller läraren in en knapp eller spak på sin sändare. Då går styrningen över till elevens sändare som får ta över flygningen själv. Skulle eleven göra något galet så kan läraren släppa knappen på sin sändare och på så sätt få kontroll på planet igen.

Nu kan man inte bara koppla ihop olika sändare hursomhelst utan det måste man kontrollera innan. Det är olika kablar till olika sändare. Det finns många olika tillverkare av sändare och de använder olika programvaror så vill du köpa ett eget system för dubbelkommando så är det bra att köpa 2 sändare av samma märke. Många gånger står det i beskrivningen av en artikel om sändaren klarar dubbelkommando eller ej. Likaså brukar det stå vilka modeller man kan para ihop just för ändamålet. Står det inte angivet så kan man kontakta återförsäljare eller tillverkare för att ta reda på vilka modeller som går att koppla samman. Det finns också många erfarna piloter i de olika klubbarna runt om i landet och på forum som kan en hel del om detta. Där kan man alltså också få hjälp med vilka sändare som kan kopplas samman.

Inom flyget finns det många olika begrepp på manövrar man kan göra i luften och det kan lätt bli rörigt när man inte förstår alla orden. På sidan Rc Flygskola har de förklarat de olika begreppen med både ord och bilder som gör det lite lättare att förstå.

Ett bra sätt att lära sig att flyga lite snabbare kan vara att kombinera dubbelkommando med att öva spakrörelserna hemma men hjälp av en flygsimulator på datorn. Mer om detta finns beskrivet på sidan om flygsimulator.

I vissa fall är det så att modellflygklubbar redan har ett dubbelkommando system i klubbens ägo just för att nybörjare ska få möjligheten att prova på modellflyg.

De flesta modellflygklubbar har en hemsida idag och när du hittat din närmsta klubb så kan du kontakta dem eller läsa på deras hemsida för att se om de erbjuder prova-på med dubbelkommando.

Det är ganska vanligt att det erbjuds prova-på flygning på olika event och träffar runt om i landet så är du sugen på att testa modellflyg så kan ju ett event vara ett första insteg till hobbyn.