RTF är en förkortning av engelskan Ready To Fly. Det betyder att flygplanet är i stort sett färdigmonterat. Om det är en större modell så är det oftast bara själva vingen du behöver skruva dit för att sedan kunna flyga. På de små modellerna sitter oftast även vingen monterad. Detta beror på att planet ska kunna fraktas.

Det varierar också beroende på om det är ett plan som drivs med metanol eller om det är ett elplan. Är det en motor i planet som drivs med metanol så behöver du köpa till detta bränsle för att kunna börja flyga. Flygplan som drivs med små bensinmotorer brukar generellt vara så pass stora att de inte säljs som RTF-modeller utan endast som ARF-modeller.

Sändaren brukar också ingå och vanligtvis är den redan parad med mottagaren som sitter i modellen. Detta ska man alltid kontrollera noga innan man börjar flyga.

Om du väljer att köpa ett elplan så ska du kontrollera om en laddare också ingår i modellen. Ofta gör den det men då det kan variera så är det bättre att undersöka det innan köpet så man inte står utan.

Att köpa en RTF-modell är ett snabbt sätt att få testa på denna hobby. Det finns allt från små modeller i frigolit för ett par hundralappar till stora modeller i balsaträ eller kompositmaterial för ett par tusenlappar.

Är man seriöst intresserad av hobbyn så är en större modell att rekommendera då de oftast är lättare att flyga på ett kontrollerat och snyggt sätt. De små modellerna i frigolit är så klart väldigt vindkänsliga då de inte väger så många gram. En liten vindpust är vad som krävs för att du ska tappa kontrollen av planet.

Som vi skrivit tidigare så är det bra att ta hjälp om du är osäker på vilken typ av flygplan som kan vara bra för dig i din situation.