Modellflygplan finns till för att bygga en mindre prototyp av ett framtida plan. Det finns också modellplan som du kan bygga om du är intresserad av flygplan och vill ha en modell på ditt rum som du har byggt ihop på egen hand. Det finns en hobbysport som kallas modellflygning och det innebär att du bygger ihop dina egna plan och sedan tävlar i denna sport. Inom sporten finns det tre olika grenar.

Friflyg

Detta är den första grenen och det innebär att flygplanet helt saknar styrmekanism. Du kan inte styra planet med hjälp av en kontroll som du annars skulle kunna. Där ska flygplanet flyga utan pilotens påverkan, flyga så långt som möjligt. Därav namnet friflygning. I de olika klasserna som finns inom friflygning används olika metoder för att skjuta upp flygplanet innan det ska glida.

Linflyg

Den andra grenen inom modellflygning kallas för linflygning. Här är modellplanet försedd med motor och styrs med hjälp av linor. Dessa linor är två till antalet och flygplanet svävar ovanför den som styr. Den svävar i det som kallas periferiseendet för att den som styr, ska kunna hålla koll på den. I denna stilen handlar det om att köra flera varv på snabbast tid och att ibland göra akrobatiska övningar med flygplanet under flygningen. Oavsett vilket typ av flygplan och tillbehör som du har, kan du alltid Hyra förråd i Stockholm för att ha en plats att förvara dessa, när du inte använder dem. Du kanske bor väldigt trångt och inte har plats till dessa flygplan i ditt lägenhetsförråd.

Radioflyg

Denna typ av flygplan, styrs med hjälp av radiostyrning, som namnet avslöjar. För detta modellplan behöver du en kontroll som du styr med. Eftersom du har denna kontrollen, kommer du kunna få flygplanet att åka dit du vill att den ska gå. Du kommer också kunna komma upp i mycket högre fart än vid de andra två stilarna. Här handlar det om att flyga en bana på snabbast tid.

Från början var motorerna drivna av bensin men med takt att tiden utvecklades och bättre batterier kunde skapas, kan dessa motorer idag drivas med el. Modellplanen kan nu även vara mindre än vad det tidigare har varit och det var för att de skulle vara lättare att styra. Om ett flygplan var stort och tungt, kunde det bidra till att det inte gick att flyga det som det skulle. På senare år har även modeller av helikoptrar får elmotor som gör att du kan flyga så länge batteriet håller.

Det är inte bara positivt för dig som tävlar med dessa modeller, det är också skonsammare mot miljön. Bensin är en miljöförstörare och trots att dessa modellplan släpper ut långt mindre avgaser än stora flygplan och bilar, är det ändå en miljöförstörare. Det har bidragit till utvecklingen mot elmotorer som ett bättre alternativ.