Det finns väldigt många olika sorters flygplansmodeller. Det finns både fantasimodeller och det finns skalamodeller. Inom dessa två kategorier finns det en uppsjö av modeller. De har alla olika egenskaper. En skalamodell är en exakt kopia av ett riktigt plan. Ett fantasiplan är precis som det låter – ett plan som någon designat för modellflyg men som inte finns som riktigt plan.

Som nybörjare så bör man dock endast titta på modeller som är lätta att flyga. En högvingad trainer är att rekommendera. En trainer är ett nybörjarplan. De har vingen ovanpå själva flygplanskroppen. Vingen är också utformad så att den lätt håller sig seglande i luften. Gör man ett litet misstag i luften så är det många gånger bara att för några sekunder släppa spakarna på sändaren så rätar planet ut sig själv i luften. Detta under förutsättning att planet befinner sig på hög höjd såklart.

Det finns även lågvingade trainers. Dessa kan man gå över till när man lärt sig flyga med en högvingad trainer. Här sitter vingen under kroppen och planet beter sig annorlunda i luften. Du behöver lite erfarenhet av spakarna för att klara av detta. Båda dessa modeller är oftast fantasimodeller och är ett bra insteg i modellflyghobbyn.

Många som vill börja lära sig flyga tittar ofta på flygplan som faller dem i smaken rent utseendemässigt. Ibland kan detta vara modeller som är svåra att flyga och du bör därför se det mer som ett mål längre fram. Att köpa ett plan i början som är svårt att flyga slutar tyvärr ofta i en krasch.