Modellflygplan är en aktivitet som många gillar att roa sig med, både som gammal och ung. Det är en form av aktivitet som tilltalar oss då vi själva inte kan flyga för egen maskin.

Vad är ett modellflygplan?

Ett modellflygplan används inom flygsporten, mer specifikt modellflygning. Då utrustar man ett litet flygplan med en radiosändare, som går att styra från marken. Modellflygplan kan också vara utställda och inte alls tänkta att lyfta från marken upp i luften. Modellflygplan är miniatyrer av vanliga passagerar-, strids- och fritidsflygplan, men är inte avsedda för att utföra samma uppgifter då de är för små och saknar tillstånd/kapacitet med mera.

Vad kostar ett modellflygplan?

Modellflygplan finns i prisklasserna från 100 kr – 10000 kronor. Genom att satsa på att samla lån kan du få pengar över till din hobby. Oftast har dyrare flygplan större räckvidd än de billigare varianterna, samtidigt som de är gjorda av mer högkvalitativt material som bättre tål väder och vind. Själva underhållet och inköp av batterier med mera kostar också, precis som för vilken hobby som helst som involverar elektronik och mekanik.

Vad kan man göra med ett modellflygplan?

Med ett modellflygplan kan man:

  • Tävla mot sig själv och sina kompisar. Vem kan flyga högst och vem kan flyga snabbast?
  • Göra tricks. Looper, svängningar och flyga under hinder såsom broar är stimulerande och spännande. Man måste dock iaktta försiktighet så man inte flyger in i något objekt och orsakar en olycka som gör att det inte fungerar efteråt.
  • Njuta av djur och natur. Samtidigt som du är ute med ditt modellflygplan kan du passa på att få naturupplevelser och inte minst frisk luft.

Vad får man inte göra med modellflygplan?

Man får under inga omständigheter flyga in med sitt plan på skyddsobjekt såsom fängelser, flygplatser eller militärbaser. Planet kan konfiskeras och du kan bli misstänkt för brott.

Man får heller inte flyga nära människor så att fara uppstår eller för den delen smutsa ned. Garantin kan sluta gälla om du använder planet på ett sätt som visserligen är lagligt men otillåtet enligt företaget/tillverkarens anvisningar. En sådan aktivitet kan handla om att flyga modellflygplanet inomhus.

Vilka sysslar med modellflygplan?

För det mesta rör det sig om barn, men det finns även vuxna människor som gillar flygplan och allt runt omkring dem som sysslar med det här. Man behöver normalt sett inget tillstånd eller licens, dock får man inte använda planet för andra ändamål än just hobbyflygning.

Modellflygplan kommer som nämnt i olika former, det är därför vanligt att de som gillar passagerarflygplan av typen Boeing köper modellflygplan av den här typen. Samma princip kan tillämpas för dem som gillar stridsflygplan eller mer unika plan. Vissa väljer också att bygga modellflygplan från grunden, utan inblandning från företag.