Flygsimulator är ett annat väldigt bra sätt att lära sig modellflyga och få vana vid spakarna på sändaren. Då sitter man hemma vid sin dator och övar. Man kan krascha hur många gånger som helst utan att det kostar någonting.

Att köpa en flygsimulator betyder att du köper en sändare som du kopplar in i din dator oftast via usb-kabel. Det följer också med en skiva med ett program på. Det finns väldigt många olika simulatorer på marknaden och de varierar både i pris och kvalitet. Det finns dock vettiga simulatorer att köpa utan att man ska behöva spendera flera tusentals kronor.

Det kan faktiskt vara en bra investering att köpa en simulator för att kunna öva hemma oavsett vad det är för väder ute. Det ger dig en väldigt god vana vid sändaren. Många av programmen kan man även göra flertalet inställningar på. Du kan t.ex. ställa in vindstyrka i programmet för att lära dig att korrigera vindbyar med spakarna.

Det brukar också finnas flera olika flygbanor att välja mellan. Du kan justera ljussättningar så det kan vara soligt eller molnigt. Att flyga mot solen gör dig tillfälligt ”blind”, d.v.s. du ser inte planet och kan därför helt tappa kontrollen av det. Det finns också flera olika modeller av flygplan att välja mellan. Det brukar också finnas ytterligare att ladda ner från internet. Planen beter sig olika i luften beroende på om det är högvingat eller lågvingat som vi nämnt tidigare. Det brukar också finnas så att man kan välja att testa flyga helikopter eller drönare, vilket skiljer sig väldigt mycket från att flyga modellflygplan.

Omgivningen i dessa program brukar vara väldigt realistiska. Där finns natur, byggnader, bilar och andra människor. Även skuggningar av ditt plan och liknande gör det mer realistiskt.

Vissa sändare på marknaden har en utgång så att du kan koppla in den och använda den till din simulator. Då sitter du med samma sändare vid datorn som du har när du är ute på fältet och flyger.

När man väl lärt sig flyga ett modellflygplan så behöver det inte betyda att man slutar använda sin simulator. Den är då ett bra sätt att börja öva nya manövrar på om du t.ex. vill lära dig att rolla (göra en loop) eller flyga inverterat (upp och ner). Simulatorn kan du ha nytta av i många år.