Vill man börja tävlingsflyga så finns det väldigt många grenar och klasser att välja mellan.

De olika klasserna är Friflyg, Linflyg och Radioflyg. Inom dessa finns det sedan flera olika grenar. Varje gren har sina olika regler och bestämmelser.

IMAC (International Miniature Aerobatic Club) är en stor gren som har växt mycket i hela världen de senaste åren. Det är en gren inom konstflyg där man ska flyga och utföra ett visst program.

Aircombat är en annan tävling. Där har man mindre plan som ska efterlikna jaktplan från andra världskriget. Planet ska vara i skala 1:12 och väga ungefär 1 kg. Planet ska ha en 12 meter lång pappersremsa fäst i bakändan som sedan konkurrenterna ska försöka klippa av med sina propellrar. Det är upp till 7 piloter som tävlar i varje heat. Det gäller att ha sin egen pappersremsa så lång som möjligt när man landar. Man får poäng både för att man klipper andras pappersremsor men också för kollision.

Pylon är precis som det låter – en hastighets tävling. Man ska flyga 10 varv i en bana utformad som en triangel så fort som möjligt. Även inom Pylon finns det flera olika klasser. Instegsklassen heter Quickie 500.